Prvo rješenje, a onda problem

comment 0
KOLUMNA

Prvo rješenje, a onda problem

Tople proljetne zrake sunca mame nas van u prirodu, uživamo u njihovom dodiru na koži dok nam misli odlutaju u pravcu ljeta, godišnjih odmora, mora, plaže, bikinija i …… celulita! To uopće nije fair, čovjek (žena) ne može ni na trenutak uživati, a već se na čistom plavom nebu pojave prvi tamni oblaci! I dok vi sažalijevate sami sebe, vaše misli nezaustavljivo plove dalje u pravcu kupaonice: „Negdje u ormariću mora još biti anticelulitne kreme od lani…“

Svake godine isti scenarij

Potrošili ste samo pola kreme protiv celulita, jer ste se brzo uvjerili u neučinkovitost preparata, no budući da je bio prilično skup, niste ga imali srca baciti. Kao da to nešto mijenja na stvari, novac je već ionako bačen. Ali sada, nakon što se čudotvorna krema od stajanja osušila, možete ju mirne duše odstraniti i razmisliti uz pomoć čega ćete se ove godine pokušati riješiti svog velikog problema. Samo zato što lani nije funkcioniralo, nema razloga ne probati i ove godine. Sa sigurnošću su radišni laboranti u međuvremenu osmislili nova magična sredstva koja samo čekaju da ih vi isprobate.

Stop! Break! Cut!

A sada lijepo odvrtite film nekoliko godina unazad, skinite odjeću sa sebe i stanite pred ogledalo. Što veće, to bolje. Dobro pogledajte svoj celulit i zapitajte se:
1. Kada sam ga zapravo odlučila proglasiti svojim neprijateljem?
2. Kada sam ga počela mrziti?
3. Kada sam se prvi puta posramila svog neatraktivnog fizičkog izgleda?
4. Jesam li se možda jednog jutra ustala i samoj sebi odnosno celulitu rekla: „Ti si toliko ružan, ti narušavaš moje perfektno tijelo, ja ne želim više živjeti s tobom i moram te se pod hitno riješiti!“
5. I uopće, zašto me on toliko smeta?

Ako se na brzinu ne možete sjetiti odgovora, evo vam nekoliko na izbor:
1. Zato što ste povjerovali kozmetičkoj industriji, koja je još u davnim 20-tim godinama prošlog stoljeća odlučila proglasiti celulit jednim od najvećih neprijatelja ženskog tijela.
2. Zato što želite imati savršenu kožu poput svih manje ili više poznatih i slavnih koji vam se smiješe s naslovnih stranica časopisa u bikiniju, iako jako dobro znate da su sve te fotografije retuširane.
4. Zato što iz nekog samo vama poznatog razloga pokušavate dostići današnje standarde ljepote odnosno idealnog tijela.
5. Zato što smatrate da ste manje vrijedni ako hodate svijetom obavijeni kožom punom estetskih nedostataka.
6. Zato što vjerujete marketinškim stručnjacima u velikim koncernima koji su odlučili prodati vam svoju robu pod svaku cijenu, prije nego što ste promislili vlastitom glavom i zapitali se da li vam oni doista trebaju.

Nemojte gubiti vrijeme dopunjavajući gornji spisak novim razlozima, već razmislite o tome kako bi bilo s promjenom stava u pogledu celulita:
1. Celulit je prirodna pojava uvjetovana građom tkiva u kojemu se skupljaju masne stanice koje tvore kvrgave izbočine na površini kože. Tim „stanjem“ su pogođene gotovo sve žene.
2. Bez obzira na to što ste pročitali o čudesnim tretmanima, sva obećanja nemaju osnova, zato što ne postoji metoda trajnog uklanjanja celulita.
3. Vi se ne definirate samo preko izgleda vaše kože i nemojte dozvoliti da vas pogled na nesavršenu fasadu baci u očaj.
4. Ne dajte se u svojim očima reducirati samo na vanjski izgled, bez obzira na sve one koji vas pokušavaju uvjeriti u suprotno.
5. Celulit nije vaš neprijatelj, kao što nisu ni strije, ožiljci i slične pojave na tijelu. Vaš neprijatelj je negativna slika koju imate o njemu. Svi navedeni znakovi nisu mane, već sastavni dijelovi vas samih, to je ono što vas čini.
6. Volite svoje tijelo onakvim kakvo jeste, hranite se zdravo, njegujte ga, priuštite mu dovoljno spavanja i kretanja po zraku. Ti savjeti zvuče prilično nespektakularno i previše jednostavno, te od njih kozmetička industrija sigurno ne može profitirati. Ali vi sa sigurnošću možete.
7. Nemojte se povoditi za svakim mogućim i nemogućim trendom, samo da bi odgovarali predodžbama društva i okoline i ugodili svemu i svakome. Onaj kome trebate ugoditi ste samo vi sami.

PS: Kad već stojite pred ogledalom, pregledajte podrobno i ostale dijelove svoga tijela, lice na primjer. Možda ćete ustanoviti kako novi stav djeluje i na bore, a ne samo na celulit!

Odgovori