tri posudice punjene sodom bikarbonom, maslacem od kakaa i kokosovim uljem

Dezodorans

comment 0
PRIRODNO

Dezodorans

Korištenje dezodoransa je već odavno postalo dio naše svakodnevice, tako da rijetko razmišljamo o tome što on zapravo sadrži i na koji način djeluje. Mnogima je jedan od najvažnijih kriterija kod kupovine njegov miris, tako da rijetko koga interesiraju njegovi sastojci. Baciti pogled na dugačku listu sastojaka isplati se u svakom slučaju. Prvo što ćete primijetiti, a zatim se i zapitati jeste zašto taj proizvod sadrži toliko puno kemikalija? Da bi se odgovorilo na to pitanje potrebno je znati razliku između antiperspiranta i dezodoransa.

Antiperspirant sprječava znojenje time što začepljuje znojne žlijezde i to najčešće putem aluminija. S druge strane dezodoransi neutraliziraju neugodne mirise koji se razvijaju djelovanjem bakterija i stoga sadrže parfem i antiseptička sredstva.
Budući da u današnje vrijeme sve više konzumenata obraća pažnju na svoje zdravlje, mnogi su proizvođači dezodoransa već reagirali na njihove prohtjeve i većina ih je izbacila štetni aluminij, te neke vrste parabena.

Znojenje je potpuno prirodna funkcija našeg organizma koja služi izbacivanju otrova iz njega i nema ju potrebe suzbijati. Da bi se osjećali ugodno i svježe možemo jednostavno od samo nekoliko sastojaka napraviti prirodan dezodorans, koji djeluje antiseptički i istovremeno njeguje kožu.

Sastojci:
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice kakao maslaca
1 žlicu soda bikarbone
po želji 10-20 kapi eteričnog ulja

Priprema:
Pomiješajte kakao maslac i kokosovo ulje i zagrijte ga na slaboj temperaturi. Čim se otopi dodajte sodu bikarbonu i sve skupa promiješajte. Po želji dodajte eterično ulje. Dok se smjesa hladi, povremeno ju promiješajte da se soda bikarbona ne slegne na dno. Izlijte gotovi dezodorans u plitku posudu ili u stick potrošenog gotovog proizvoda.

Napomena:
Za ovaj proizvod su dovoljni kokosovo ulje i soda bikarbona, ali budući da ulje na oko 25 C prelazi u tekuće stanje, dodaje se kakao maslac (oni koji nisu veganci mogu ga zamijeniti pčelinjim voskom), koji dezodorans održava postojanim i na ljetnim temperaturama.

 

 

 

Odgovori