Jedno jelo, puno imena!

comment 0
SLANO

Jedno jelo, puno imena!

U talijanskoj regiji Liguriji se zove Farinata, u francuskoj Nici Socca, kod nas pizza, pogača, lepinja… Ono što je svih ovim imenima zajedničko jesu sastojci od kojih se pravi ovo ukusno, zdravo i bezglutensko jelo: slanutkovo brašno, maslinovo ulje, voda i sol. I u ostalim dijelovima Mediterana je ovo jelo također poznato i to pod različitim nazivima. Soccu se može vrlo brzo napraviti i to bez velike pripreme.

Sastojci:
100 g slanutkovog brašna
1 jušna žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
200 ml vode

Priprema:
Dobro promiješajte sve sastojke dok ne nestanu grudice. Tijesto će na početku biti rijetko, ali nakon što je na sobnoj temperaturi odstajalo najmanje sat vremena, postat će gušće. Dok se tijesto odmara uključite pećnicu na 250 C i premažite uljem posudu za pečenje. To može biti četvrtasti pleh ili okrugli kalup za pizzu, kojega zagrijete na nekoliko minuta u toploj pećnici. Zatim izlijte tijesto u kalup i pecite 10 do 20 minuta. Ako je tijesto visoko samo nekoliko milimetara onda pecite kraće, a ako je deblje od jednog centimetra onda duže. Čim Socca dobije zlatno smeđu boju izvadite ju iz pećnice, pospite obilno sa svježim paprom i po želji začinskim biljem.

Socca se uobičajeno jede kao predjelo, ali ako od nje želite napraviti zasitan obrok, nadjenite je odmah nakon pečenja s povrćem, seitanom ili nečim drugim po želji.

Ako vam se sviđa Socca i pitate se što se još može napraviti od slanutkovog brašna, ovdje vas čeka odgovor!

Odgovori