Za tijelo

comment 0
PRIRODNO

Njega tijela s Aleppo sapunom

Cilj mi je bio pronaći ne samo prirodno sredstvo za pranje nego i reducirati nebrojene proizvode pod čijom se težinom već savijaju police u kupaonici.

Pored toga što su puni umjetnih tvari, za proučavanje sastojaka vam treba osim puno vremena i kemijski rječnik. Naša se koža mirne duše može odreći tih štetnih kemikalija, a i kućni budžet će vam biti zahvalan.

Nakon dužeg traženja i isprobavanja sam na koncu otkrila Allepo sapun. On je pravi multi talenat kojim se možete prati od glave do pete, uključujući naravno i kosu. Sapun sadrži dva sastojka, maslinovo i lovorovo ulje i to u različitim omjerima. Potrajalo je neko vrijeme dok nisam pronašla sapun koji meni osobno odgovara, a to je onaj koji sadrži od 60% maslinovog i 40% ulja od lovora. Sapun ne samo da čisti, nego i njeguje kožu, koja se uopće ne osjeća suhom.

Ako vam je kosa nakon pranja sapunom bez sjaja i teško se raščešljava, možete upotrijebiti prirodan regenerator od jabučnog octa. Razrijedite 1-2 žlice octa u šalici tople vode i prelijte ga preko kose (omjer octa i vode ovisi o tipu kose). Neka kratko djeluje, a zatim ga dobro isperite.

Za razliku od tijela, lice je osjetljivije, jer nije zaštićeno odjećom i time je izloženo dodatnim utjecajima iz okoline te stoga zahtijeva poseban tretman.

Inače Aleppo sapun potječe iz Sirije i to iz istoimenog grada, a njegova proizvodnja ima dugu tradiciju. Nakon kuhanja se suši od 6 mjeseci do dvije godine. Ponuda na tržištu je velika, a kod izbora treba obratiti pažnju na biološku kvalitetu. Sapun je jako izdašan i 200 g dostaje za nekoliko mjeseci upotrebe. Mnogi proizvođači nude i male sapune od oko 20 g za testiranje. Budući da sapun ne sadrži eterična ulja, mnogima se ne sviđa njegov prirodan miris. Meni on s njegovom suptilnom nijansom orijentalne note miriše jednostavno na svježe oprane lanene plahte koje se suše na suncu!

Odgovori