Seitan

komentara 2
TEMELJNO

Seitan

Postoje dvije mogućnosti za izradu seitana u domaćoj radinosti. Kod prve se kupi gotovi gluten, koji je zapravo biljna bjelančevina, zamiješa s vodom, skuha, a zatim od njega pripremi neko od mnogobrojnih jela. Druga mogućnost je da se iz brašna ispere škrob dok na kraju ne ostane čisti gluten. Ta je varijanta dugotrajnija, ali i neusporedivo jeftinija.

Sastojci:
1 kg polubijelog pšeničnog brašna
500-600 ml vode

Priprema:
Od brašna i vode zamijesite malo tvrđe tijesto, pokrijte ga s vodom i ostavite da odstoji najmanje pola sata. Nakon toga slijedi ispiranje škroba iz tijesta, tako što ćete ga u mlakoj vodi lagano mijesiti prstima. Kada se voda zabijeli, zamijenite je s čistom i ponavljajte taj postupak toliko dugo dok voda ne postane prozirna. Taj proces traje oko 25-30 minuta, a rezultat je masa gumenaste konzistencije, koja je spremna za termičku obradu.

Postoje više metoda za kuhanje seitana. Isprobala sam ih nekoliko dok na kraju nisam pronašla onu s kojom sam bila zadovoljna.

Po prvoj varijanti se cijela štruca seitana kuha u vodi, koju po želji možete i začiniti, oko jedan sat. Tako skuhan seitan je za moj okus bio spužvast, jer je upio previše vode. Ni drugi pokušaj kuhanja seitana u gazi nije bio baš uspješan.

S drugom sam metodom bila već zadovoljnija: podijelila sam seitan u manje komade koje sam stavila u staklenke, a njih potom u lonac kipuće vode. Seitan nije bio previše mekan, ali je cijeli postupak isto dugo trajao.

Treća je varijanta donijela najbolje rezultate te sam kod nje i ostala: dobivenu smjesu glutena (oko 300 g) sam izrezala na komade debele jedan centimetar i skuhala u vodi s malo soli. Seitan je skuhan čim ispliva na površinu, a to traje nepunih 10 minuta.

Sam seitan je neutralnog okusa i vrlo lako poprima začine koji se koriste prilikom daljnje obrade. Možete ga kuhati s povrćem, pržiti na ulju, pohati, s nasjeckanim puniti papriku i sarmu, marinirati u maslinovim ulju s češnjakom i s njime nadjenuti kruh.

Seitan se u hladnjaku drži nekoliko dana, a pogodan je i za zamrzavanje.

Savjet: ako uvrstite seitan u vaš jelovnik i redovito ga pripremate, isprobajte u svakom slučaju više metoda kuhanja dok ne pronađete onu koja vama osobno najviše odgovara.

Seitan nakon ispiranja.

Skuhani seitan.

2 Comments

Odgovori