Miso juha

comment 0
JUHE

Miso juha

Postoji bezbroj recepata za miso juhu. Ovaj okrepljujući obrok iz japanske kuhinje s pregrštom vitamina, minerala i prehrambenih vlakana u zadnje je vrijeme sve omiljeniji. Bez obzira na to što okus već prema onome što upotrijebimo varira, ipak postoji nekoliko osnovnih sastojaka koje bi juha trebala sadržavati:

Miso je fermentirana pasta od soje, ječma ili riže odnosno kombinacije navedenih žitarica i mahunarki s dodatkom morske soli. Već prema dužini trajanja procesa fermentacije pasta može biti od svijetle do vrlo tamno smeđe boje. Što je tamnija, to je aromatičnija. Bakterije sadržane u misu povoljno utječu na probavne organe, tako da ga možete koristiti kao dodatak i mnogim drugim jelima, umacima, varivima i namazima. U pravilu je za jedan tanjur miso juhe dovoljna žličica paste. Miso se juhama dodaje na kraju kada su ostali sastojci već skuhani. Juha ne bi trebala ponovno zakipjeti, jer će miso u tom slučaju izgubiti svoje vrijedne sastojke.

Povrće možete odabrati po volji i želji odnosno prema sezonskoj raspoloživosti: poriluk, mrkva, brokula, mladi luk, grašak, tikvice. Očišćeno i oprano narežite na komade veličine zalogaja.

Gljive: na raspolaganju vam stoje mnoge vrste poput aromatičnih shiitake, hrskavog Judinog uha (mu-err) ili mrke trubače. Uglavnom se te gljive nabavljaju u sušenom obliku te ih prije upotrebe potrebno nakvasiti u vodi.

Iako postoji puno vrsta ukusnih i zdravih algi, za misu juhu se najčešće koriste wakame alge koje su u suhom stanju crne boje, a u dodiru s vodom postaju tamno zelene.

Tofu je neizostavni dio miso juhe, bogat je bjelančevinama i čini ovaj obrok punovrijednim. Za juhu koristite uvijek prirodni i nezačinjeni tofu.

Sastojci za 4 porcije:
1 l vode
150 g tofua
10 g suhih wakami algi
10 g suhih shiitake gljiva
10 g suhih gljiva mrkih trubača
1-2 mlada luka
4-5 žličica miso paste
1 jušna žlica sezamovog ulja

Priprema:
Potopite gljive i alge u posudu s vodom i ostavite da odstoje 10-tak minuta. Zatim ih ocijedite i narežite na manje komade. Stavite u ključalu vodu s tofuom narezanim na kockice i kuhajte nekoliko minuta. Kada tofu ispliva na površinu, dodajte miso pastu, sezamovo ulje i narezani mladi luk. Dobro promiješate, poklopite i ostavite par minuta da odstoji te zatim još toplo poslužite.

Odgovori