Sve od soje

comment 0
TEMELJNO

Sve od soje

Iako na tržištu ponuda raznih proizvoda od soje svakodnevno raste, isto ih tako jednostavno možete i sami napraviti. Rezultat je tofu iz vlastite režije blagog, sočnog i svježeg okusa, a kao nusproizvod ćete dobiti i okaru, koja nije tako često dostupna u trgovinama. Okara je uostalom skuhana i samljevena soja, koja je vrlo hranljiva namirnica bogata vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima.

Sastojci za sojin napitak:
150 g suhe soje
1 l vode

Dodatno za tofu:
30 ml limunovog soka (5 jušnih žlica)

Priprema:
Soju namočite preko noći u većoj količini vode, jer će se zrna podvostručiti. Sljedeći dan odlijte vodu i isperite soju. Izmiksajte ju u 1 l vode dok ne dobijete gustu i glatku kašu. Stavite kuhati u veliki lonac, jer se smjesa prilično pjeni. Nakon što provrije, smanjite plamen odnosno temperaturu na štednjaku i kuhajte 15 minuta. Za to vrijeme pripremite gazu, cjediljku i posudu u kojoj ćete procijediti soju. Nakon kuhanja prelijte smjesu preko gaze i istisnite što je moguće više napitka iz okare.

S obzirom na preostalu količinu vode, dobit ćete oko 300 g okare koju možete koristiti za popečke, kolače i kao dodatak raznim kuhanim jelima. Isto je tako možete osušiti u pećnici i samljeti u brašno.

Tako dobiveni domaći napitak ima karakterističan okus na soju, pa mu po želji možete dodati neku aromu poput vanilije, kakaa, cimeta ili sladilo. Pretočite napitak u čiste boce i čuvajte ga u hladnjaku u kojem se može održati oko tjedan dana.

Namočena zrna soje.

Okara – skuhana i ocijeđena soja.

 

Tofu

Nakon što se sojin napitak ohladio na oko 40 C dodajte mu 30 ml limunovog soka ((5 jušnih žlica), kratko promiješajte i ostavite da se zgruša. Stavite gazu u cjediljku ili u posebnu prešu za pravljenje tofua i nakon 15 minuta pažljivo iscijedite sirutku. Prekrijte ju s gazom i opteretite utegom. Već nakon 15 minuta dobit ćete mekši tofu, a ako želite tvrđi, izvadite ga iz kalupa tek nakon 1-2 sata. Ovako pripremljen tofu možete u posudi s vodom držati u hladnjaku nekoliko dana ili ga odmah marinirati primjerice s maslinovim uljem, začinima i sojinim umakom. Mekši tofu možete koristiti kao osnovu za izradu ukusnih namaza. Ovdje možete vidjeti dva prijedloga, a sve ostalo je prepušteno vašoj mašti!

Proces zgrušavanja sojinog napitka.

Tofu nakon ocijeđene sirutke.

Odgovori