Za rublje

comment 0
PRIRODNO

Deterdžent za pranje rublja

Kao prvo je važno razlikovati sodu bikarbonu od sode za pranje. Iako su im imena slična, nikako ne bi smjelo doći do zabune prilikom korištenja istih.

Natrijev hidrogenkarbonat – NaHCO3
(soda bikarbona, natrijev bikarbonat ili jestiva soda)

Kao što mu samo ime kaže, ova soda je jestiva i koristi se u proizvodnji praškova za dizanje tijesta, u kozmetičkoj industriji te u izradi pjenušavih pića, tekstila, keramike i papira. Soda bikarbona je u obliku sitnozrnatog praha koji se otapa u vodi. U kućanstvu se, osim za pečenje kruha i kolača, koristi i kao sredstvo za čišćenje i neutraliziranje mirisa, a jedan od načina upotrebe možete vidjeti u receptu za dezodorans.

Natrijev karbonat – Na2CO3
(kristalna soda, soda za pranje, washing soda)

Za razliku od sode bikarbone, soda za pranje je kaustična odnosno izjeda, te stoga nije jestiva. Natrijev karbonat ima veliku primjenu u industriji celuloze, tekstila, stakla i u proizvodnji deterdženta i prašaka za pranje. Od ove sode uz dodatak još druga dva sastojka vrlo jednostavno možete i sami napraviti deterdžent za pranje rublja:

Sastojci:
1,5 l vode
30 g Aleppo sapuna
4 jušne žlice sode za pranje
po želji možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja

Priprema:
Naribajte sapun na ribežu i zakuhajte ga s vodom. Uzmite veću odnosno višu posudu, jer se smjesa prilično pjeni i diže. Nakon što se sapun potpuno otopio, dodajte sodu za pranje i sve skupa kuhajte još par minuta na slaboj vatri uz povremeno miješanje. Neka odstoji nekoliko sati ili preko noći, a zatim usipajte deterdžent, koji se u međuvremenu zgusnuo, u posudu za čuvanje.

Doziranje:
Prije svakog korištenja promućkajte bocu s deterdžentom. U pravilu uzmite istu količinu koju ste i prije koristili ili nešto više u slučaju ako je rublje jako zaprljano. Budući da je soda izrazito alkalna, rublje je poslije pranja mekano i bez dodatka omekšivača.

DIY deterdžent za rublje

Odgovori