Slanutak

comment 0
TEMELJNO

Slanutak je prilično kasno stigao na moj jelovnik, jer u našim krajevima jednostavno prije nije bio toliko rasprostranjen odnosno korišten. Zadnjih se godina trudim nadoknaditi propušteno, pa se tako slanutak u raznim oblicima nađe i po nekoliko puta tjedno na mojoj trpezi. Kako opisati slanutak u samo par riječi? On je biljka iz obitelji mahunarki, hranjiv je i ukusan, obiluje energijom i vlaknima, bogat je mineralima i vitaminima, a o količini proteina ne moram ni pričati! Možete ga koristiti u obliku zrna, kuhanog ili prijesnog, a isto tako i kao brašno. Od slanutka u zrnu možete napraviti namaz zvani humus, skuhati varivo s povrćem, napraviti salatu i falafel ili ispeći Soccu od slanutkovog brašna, kojega također možete i skuhati. Jelo od kuhanog slanutkovog brašna zove se u originalu Shan Tofu. Shan je istoimena država u Aziji koja pripada uniji Mjanmaru, a naziv tofu se upotrebljava zato što jelo po konzistenciji podsjeća na poznati tofu od soje.

Tofu od slanutka

Ovo jelo od slanutka je i alternativa za one kojima tofu od soje nije ukusan ili ga teško podnose. Blagog je i neutralnog ukusa, te se može koristiti kao dodatak salati, varivu, složencu ili ispržiti u tavi odnosno u pećnici.

Sastojci:
100 g brašna od slanutka
300 ml vode
1/2 žličice soli
1/2 žličice kurkume

Priprema:
Dobro pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica i kuhajte ju na laganoj vatri uz stalno miješanje oko 5-10 minuta dok se tofu potpuno ne zgusne. Još toplo istresite u plitku posudu i ostavite da se ohladi. Gotovi tofu čuvajte u hladnjaku, te ga potrošite za nekoliko dana.

Jedan primjer za daljnju upotrebu tofua možete vidjeti na slici: izrezala sam ga na veće kocke, na kratko marinirala u umaku od soje, popaprila i ispržila u tavici.

Odgovori