Bolognese umak s domaćom tjesteninom

komentara 2
GLAVNA JELA

Bolognese umak s domaćom tjesteninom

Prvo sam pokušala napraviti veganski bolognese umak sa svježim, nezačinjenim tofuom, ali rezultat nije bio zadovoljavajući. Tofu se prilikom kuhanja jednostavno otopio, pa sam na koncu dobila jednoličnu kašu bez ikakve strukture. Nakon još par eksperimenata, konačno sam pronašla idealni recept koji kako izgledom tako i ukusom u potpunosti zadovoljava. „Tajna“ je u suhoj i sitnozrnatoj soji, koja se kod kuhanja ne raspada i zadržava svoju prvobitnu konzistenciju, a poseban ukus mu daje i dimljena paprika.

Sastojci:
1 veliki crni luk
2 češnja češnjaka
50 g suhih komadića soje
400 g oguljenih rajčica (ili ista količina iz staklenke)
1/2 žličice mljevene dimljene slatke paprike
1/2 žličice šećera
1/2 žličice sušenog origana
sol
papar
peršinovo lišće

Priprema:
Isjeckajte luk na sitne kockice i ispržite ga na ulju. Dodajte sve ostale sastojke i po potrebi još malo vode. Na srednjoj vatri kuhajte 20-30 minuta. Poslužite s tjesteninom po izboru i pospite s peršinovim lišćem.

Domaća tjestenina

Iako postoji veliki izbor gotove tjestenine, ipak je ona koju sami napravimo nešto posebno. Možda zato što nas podsjeća na neka davna vremena kada su naše bake i mame mijesile tijesto, a mi im pritom pomagali i sami pravili svoje rezance ili tagliatelle kako ih danas zovemo. Suprotno uvriježenom mišljenju nije uopće komplicirano napraviti domaću tjesteninu, njena izrada nam niti oduzima puno vremena niti iziskuje posebno znanje i iskustvo.

Sastojci:
300 g pirovog brašna
130 ml vode
20 ml maslinovog ulja
(sol se dodaje tek u vodu u kojoj se kuha tjestenina)

Priprema:
Od svih sastojaka zamijesite tijesto koje treba biti vrlo tvrdo. Razvijte ga i izrežite ili na stroju ili ručno. Zakuhajte veću količinu vode u posudi, dodajte 1 žličicu soli i kuhajte svježu tjesteninu 2-3 minute. Za osušenu će vam biti potrebno nešto više vremena.

Količina tjestenine od 300 g brašna

2 Comments

Odgovori