Falafel

komentara 2
GLAVNA JELA

Falafel

Ovaj ukusan specijalitet bliskoistočne kuhinje je vrlo brzo i kod nas postao popularan i to ne samo među onima koji se hrane bezmesno. Često se može pronaći na jelovnicima mnogih restorana, a mogu se kupiti i gotove mješavine koje se s dodatkom tekućih sastojaka poput vode i ulja mogu jednostavno i brzo spraviti i kod kuće. Meni je ipak najukusnije ono što je domaće odnosno što napravim sama, pogotovo kada je tako lako i nekomplicirano. Iako se svuda može kupiti skuhani slanutak u staklenkama ili konzervama, preporučujem vam da u izradi falafela koristite suho zrno. Prethodno skuhani slanutak će u smjesi biti previše kremast, dok nakvašeni slanutak daje bolju konzistenciju i time čini masu čvršćom.

Sastojci:
250 g suhih zrna slanutka
1 crni luk
3 češnja češnjaka
2 žlice limunovog soka
1 vezica peršinovog lišća
3 žlice slanutkovog brašna
1/2 žličice kumina
sol
papar
ulje za prženje
Opcionalno: vezica korijandera i ljuta papričica

Priprema:
Namočite slanutak preko noći u dosta vode, jer će se podvostručiti. Drugi dan ga ocijedite i sa svim ostalim sastojcima usitnite u mikseru te ostavite smjesu oko pola sata da se odmori. Oblikujete kuglice veličine oraha i pržite u dubokom ulju oko 5 minuta. Ako želite falafelu smanjiti broj kalorija, možete ga ispeći i u pećnici. U tom slučaju kuglice malo spljoštite, premažite uljem i pecite oko 25 minuta na 180 C dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

Tradicionalno se falafel poslužuje u lepinji s umakom od tahinija (pasta od prženog sezama) i raznim svježim povrćem. Ali isto će tako biti ukusan i s nekim drugim dodatkom kao u ovom primjeru s BBQ umakom.

2 Comments

Odgovori