Za lice

comment 0
PRIRODNO

Čišćenje i njega lica s uljem

Kao što se uljem čisti i pere tijelo isto tako je idealno sredstvo i za njegu lica. Jedina razlika je u tome što ga ne koristimo u krutom nego u tekućem obliku. Princip je jednostavan: kvalitetno ulje prikladno tipu kože veže se s nečistim uljem, šminkom i ostalim prljavštinama uzrokovane atmosferskim prilikama te tako uklanja sve nečistoće iz pora. Nakon što se lice ispere mlakom vodom, koža ostaje čista i istovremeno hidratizirana. Osim toga ulja djeluju i antibakterijski i održavaju prirodnu pH vrijednost. Industrijska sredstva za čišćenje lica su prilično agresivna i isušuju kožu, tako da ona proizvodi još više ulja kako bi se uspostavila prirodna ravnoteža.

Najbitnije je pravilno odabrati ulje prema tipu kože. Osim toga ulje treba biti namijenjeno korištenju na koži i proizvedeno metodom hladnog prešanja. Preporučuje se koristiti ulja koja ne začepljuju pore odnosno djeluju nekomedogeno. Oni koji imaju takozvani niski stupanj komedogenosti od 0-2 (na skali od 0-5) su najpogodniji za njegu lica.
Masna i mješovita koža: ulje jojobe, konopljino, ulje sjemenki grožđa
Normalna koža: ulje badema, neven, noćurka
Suha koža: ulje koštica marelice, argana, avokada

U posljednje vrijeme je vrlo popularno kokosovo ulje i mnogi ga koriste ne samo za kuhanje nego i za njegu kože. Onima s normalnom kožom u pravilu ne smeta, ali drugima neće odgovarati, jer začepljuje pore. Ali iako za lice nije prikladno, kokosovo ulje je odlično za tijelo, čiju kožu rani hidratizira. Nakon nanošenja se sporo upija u kožu, pa treba pričekati s oblačenjem dok masni film potpuno ne nestane.

Postupak čišćenja:
1. Navlažite lice toplom vodom, rasporedite u njega pola žličice ulja i lagano umasirajte
2. Pamučnu krpicu ili manji ručnik navlažite toplom vodom i njome prekrijte lice
3. Za vrijeme dok se ručnik hladi, otvaraju se pore i ulje prodire dublje u kožu
4. S ručnikom obrišite lice i konačno isperite vodom

Nakon čišćenja lica s uljem u pravilu nije potrebna nikakva dodatna njega. Ako osjećate da vam je koža trenutno suha, nanesite nakon brisanja na još vlažnu kožu 4-5 kapi ulja i pažljivo ga utapkajte.

Čišćenje i njega lica s uljem i zobenim mekinjama

Dodavanjem zobi ulju dobiva se još efikasnije sredstvo za čišćenje lica. Zob sadrži pored vitamina B2 i biotin, cink i kalcij, koji pogoduju nečistoj koži lica čineći je finijom i svježijom. Ako imate mlin za žitarice, sameljite zrna zobi, ali ne tako da dobijete krupnije čestice od brašna. Alternativno možete uzeti pahuljice i usitniti ih u mikseru ili odmah nabaviti mekinje od zobi.

Postupak čišćenja:
1. Stavite na dlan jednu žličicu zobenih mekinja, pola žličice ulja i dodajte toliko vode da dobijete kremastu kašu
2. Nanesite na navlaženo lice i prstima masirajte nekoliko minuta
3. Isperite lice toplom vodom

Zahvaljujući finoj strukturi zobenih mekinja postiže se učinak blagog pilinga. Za mene je čišćenje lica na ovaj način postala svakodnevna rutina, a pojednostavljena i nešto brža varijanta, pogotovo ako ste na putu izgleda ovako: pomiješajte određenu količinu zobenih mekinja i ulja u manjoj posudi, ali bez dodatka vode. Time će se kaša održati svježom najmanje 1-2 tjedna. Prije pranja lica uzmite iz posude željenu količinu smjese i pomiješajte ju direktno na dlanu s vodom.

Odgovori