Za kosu

komentara 2
PRIRODNO

Pranje kose s raženim brašnom

Pranje kose i tijela prirodnim sredstvima nije samo prolazni trend. Sve više ljudi interesira od čega se sastoje šamponi, gelovi i slično kojima se njeguju i traži alternative konvencionalnim proizvodima. U većini slučajeva se ti sastojci nalaze upravo u našoj kuhinji. Tako i raženo brašno, koje nije samo zdravo za prehranu nego i izvrsno za pranje kose. Pranje funkcionira tako što se škrob iz brašna se uz pomoć vode poveže s masnoćom iz kose i tjemena glave. Pored toga brašno njeguje kožu glave, jer sadrži vrijedne minerale poput selena, magnezija i kalija te vitamine B kompleksa.

Upozorenje: upotrijebite isključivo raženo brašno, jer ono sadrži manje glutena u usporedbi s ostalim vrstama. Ako uzmete pšenično brašno dobiti ćete ljepljivu smjesu koju ćete teško moći isprati iz kose.

Sastojci za pranje kose srednje dužine:
2 vrhom pune žlice raženog brašna
oko 80-100 ml mlake vode

Pomiješajte sastojke ručnom pjenjačom dok ne nestanu sve grudice. Rasporedite kašu na vlažnu kosu i lagano umasirajte prstima. Nakon par minuta isperite kosu s puno vode. Rezultat je mekana i svilena kosa koja se lako raščešljava i uz to miriše na topli kruh.

Opaska: pored raženog brašna za pranje koristim i Aleppo sapun, koji je naročito praktičan kada sam na putu.

2 Comments

Odgovori