Palačinke na tri načina

comment 0
SLATKO

Svejedno na koji su način napravljene i kojeg su oblika, male ili velike, tanke ili debele ili za koju namjenu, kao desert ili glavno jelo, palačinke su definitivno jedne od mojih omiljenih poslastica. Ovo su moja tri favorita:

1. Pancakes

Za razliku od naših američke su palačinke manje i deblje, jer se prave od gušćeg tijesta. Uz to sadrže i prašak za pecivo koji ih čini mekanim i pjenastim.

Sastojci za 7-8 komade promjera oko 10 cm:
100 g pirovog brašna
150 ml vode
1 žlica ulja
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica jabučnog octa
1/2 žličice praška za pecivo

Priprema:
Zamiješajte sve sastojke i ulijte manju količinu tijesta u namašćenu tavu. Na površini se pojave sitni mjehurići i kada oni za 1-2 minute nestanu, onda okrenite palačinku na drugu stranu. Poslužite je po želji s voćem ili cimetom i šećerom.

2. Palačinke od banane i zobenih pahuljica

Ova palačinka me ukusom podsjeća na pahuljice za doručak, jer sadrži iste sastojke, a razlika je samo u „agregatnom“ stanju.

Sastojci za 1 komad:
1 zrela banana
50 ml nezaslađenog biljnog napitka (od badema, soje, riže ili slično)
50-70 g zobenih pahuljica (količina ovisi od veličini banane)
1 žličica kokosovog ulja

Priprema:
Izgnječite bananu vilicom, dodajte biljni napitak i onoliko zobenih pahuljica koliko je potrebno da dobijete gustu kašu. Ugrijte kokosovo ulje u tavi srednje veličine (oko 16 cm u promjeru), ravnomjerno rasporedite smjesu i pecite par minuta na jednoj strani. Pažljivo okrenite i dopecite do kraja. Palačinku poslužite s javorovim sirupom, a najukusnija je još topla.

Palačinke od zobenih pahuljica i banane

3. Palačinke od heljde

Iako je heljda ukusna bez obzira na koji je način upotrijebite, skuhanu u zrnu, krupno mljevenu za kašu ili kao brašno za izradu kruha i tjestenine, meni je ipak najfinija u palačinkama u kojima razvija sve bogatstvo mirisa i okusa!

Sastojci za 4 male palačinke:
100 g heljdinog brašna
300 ml vode
1 žličica jabučnog octa
1/2 žličice soda bikarbone

Priprema:
Heljda ne sadrži gluten i zato smjesa neće biti glatka i elastična, nego žitka. Zbog toga nemojte staviti previše ulja u tavu, jer će tijesto „plivati“ po njemu. Ispecite palačinke s obje strane dok ne poprime zlatnu boju i poslužite s marmeladom ili drugim nadjevom po želji.

Palačinke od heljde

Odgovori